27 Şubat “Dünya STK’lar Günü” ve “Sivil Kuruluşları Buluşması”
Üsküdar Üniversitesi danışmanlığında Sivil Toplum Kuruluşları Dünya STK’lar Gününde Üsküdar’da buluştu. 81 ilden yüzlerce STK üyesinin katıldığı buluşma İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteği, İstanbul Valiliği himayesi ve Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Haydi Tut Elimi Derneği, Amasya Dernekler Federasyonu ve Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşlarının iş birliğinde bir araya gelen STK temsilcileri 27 Şubat Dünya Sivil Toplum Kuruluşları (STK’lar) Gününü coşku ile kutladı.
Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen buluşmada gençlerden oluşan İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesi musiki korosu da sahne aldı.
Üsküdar STK Akademisi açıldı…
Programda, İçişleri bakanlığı Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü desteği Üsküdar Üniversitesi danışmanlığında “Üsküdar STK Akademisi” açılışı gerçekleştirildi.
Türkiye’de ilk defa derneklerin kurumsallaşması ve markalaşması için kurulan Üsküdar STK Akademisi, İstanbul Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Üsküdar Üniversitesi Rektörlük Proje Geliştirme Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar, Haydi Tut Elimi YK Üyeleri Ayşe Banu Güngenci, Ayşegül Şekli, Serpil Tarhan ve KASTOB Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Duyar ve YK Üyeleri ile 24 federasyon başkanları ile birlikte KASTOB Yeryüzü Melekleri katılımıyla yapıldı.
Katılımcılar açılış kurdelesini hep birlikte kesti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bu proje maya olacak”
Yüzlerce sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyesinin katıldığı programa Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Haydi Tut Elimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan da gönderdiği video ile katıldı. Projenin bir maya olacağına dikkat çeken Tarhan, “Türkiye’nin de ihtiyacı bu. İnsanlar arasındaki sıcak ilişki olmadan, birlik olmadan, dünyaya karşı ne kadar güçlü bir ses çıkarabiliriz. İçeride birlik olamadan dışarıda birlik olmaz. Bu proje bir maya olacak. Arkasından daha güzel projeler olacak. İçişleri Bakanlığı’nın bu projeyi sahiplenmesi kıymetli. Biz üniversite olarak proje döngüsüne uygun olarak projeyi götüreceğiz. Açık, şeffaf bir şekilde. Bir yıl sürecek bir proje. Projenin sonunda bir marka oluşturmak istiyoruz. STK’lara sadece hizmet sunumu değil öncü, değer üreten ve savunucu roller kazandırılacak. STK’lar marka olacak, Türkiye’ye örnek olacak.” dedi.
Toplumsal barış için derneklere büyük görevler düştüğünü de kaydeden Tarhan, STK’ların felsefesine uygun bir şekilde bilimsel sağlamlıkla gittiklerini sözlerine ekledi.
Ulusal ve Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bu program toplumda farkındalık yaratırken, iş birliği ve dayanışma ruhunu pekiştirdi. Bu program sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve ortaklık ağını genişletmeyi, kaynakları paylaşmayı ve ortak hedeflere ulaşmak için güçlerini birleştirmeyi amaçladı. Katılımcılar, gelecekte daha etkili ve sürdürülebilir projeler geliştirmek için birbirlerinden ilham aldılar ve ortak çabaların gücünü vurguladılar.
Dünya STK’lar Günü ve Sivil Kuruluşları Buluşması, sivil toplumun sesini duyurmayı, toplumsal değişim için bir katalizör olmayı ve daha adil ve sürdürülebilir bir dünya için birlikte çalışmayı teşvik ediyor. Bu program ile sivil toplum kuruluşları, küresel düzeyde sivil toplumun önemini vurgulayarak dayanışma içinde bir gelecek için umut verici bir adım attılar.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)